Senaste nytt

En flytt över förväntan

Längtan efter att samla verksamheten under ett och samma tak plus en hyreshöjning satte igång tankarna på att flytta.

– Begränsningen var att vi ville vara kvar i området, berättar Marc Harding, rektor för Sundbybergs Folkhögskola. De nya lokalerna i Ursvik Entré visade sig vara perfekta och slutresultatet blev bättre än han vågat hoppas på. 

Funderingarna på att flytta fanns redan 2019 och flera alternativ var uppe för diskussion, bland annat det så kallade Bankhus 90.

– Det var ju ett hus man kört förbi så många gånger och undrat vad det var där inne?

Spännande med nya samarbetsmöjligheter, säger Marc Harding, rektor på Sundbybergs Folkhögskola.

Allt och alla under samma tak
Pandemin satte stopp för planerna och letandet återupptogs inte förrän två år senare. Återigen var massor av förslag på agendan, men det stora vita bågformade huset verkade fortfarande bäst. Och i december 2023 flyttade hela skolan, från två separata byggnader vid Rissne Torg, hit till helt nyrenoverade, skräddarsydda lokaler. Äntligen var alla deltagare och lärare tillsammans under ett och samma tak.

– Det konstiga är att det både känns större och luftigare nu, men i själva verket har vi flyttat från 2000 till 1785 kvadratmeter.

Ett bra läge
Sundbybergs Folkhögskola har 300 elever, 27 lärare och erbjuder yrkesinriktade vuxenutbildningar, estetiska program, svenska som andraspråk och allmänna kurser. 

–Folkhögskolepedagogik bygger på de studerandes delaktighet, förklarar Marc. Kursinnehållet kan därför variera utifrån gruppens kompetens och erfarenhet. Många deltagare kommer ifrån närområdet, kring Järva.

– Det var också ett av skälen till att vi ville vara kvar här, vi gillar läget och det finns inte så många folkhögskolor i Norrort. På de estetiska kursprogrammen som film, teater och skrivande kommer deltagare från hela Storstockholm och även för dem ligger lokalerna väldigt bra till.

– De flesta tar tunnelbanan och från Rissne är det sedan bara en kort promenad. För de som kör bil finns garage med gott om parkeringsplatser.

Vi ville skapa en Folkhögskole-anda.

Inredning med rätt anda
Det bästa med flytten enligt Marc är att det blivit bättre kontakt mellan eleverna. Nu kan man mötas över kursgränserna.

– Det var det första jag märkte när vi kom hit, att kontakten blev lättare. 

För att få ihop avtal och en plan för hur lokalerna bäst skulle anpassas för den nya verksamheten tillsattes en projektgrupp med fastighetsmäklaren Novier, fastighetsägaren Nordic Renting och Tjuren Projektpartner.  

– Det var smidigt, säger Marc. Våra gamla utrymmen behövde göras om varje år för att fungera, så när vi nu hade chans att utgå från våra behov ville vi satsa långsiktigt. Plus att vi ville skapa en ”folkhögskole-anda”. Den är lite svår att förklara, men det måste vara en trivsam känsla som speglar en miljö där mötet är det centrala. Vi fick kontakt med en inredningsarkitekt som hade jobbat i huset tidigare och som själv hade gått på folkhögskola. Han förstod precis vad vi menade. 

I de nya, skräddarsydda lokalerna är det lättare att mötas över gränserna.

Service och smarta synergier
Tanken med Ursviks Entré är att förena olika företag, verksamheter och människor i utveckling.  

– Här ges en spännande möjlighet att samverka med andra, där vi bidrar till den stora mångfald som finns i huset, menar Marc. Till oss söker sig människor med väldigt olika bakgrund, från olika delar av världen. Det är intressant att se hur våra deltagare beblandar sig med folk från andra företag. Det är häftigt att de känner sig så hemma. Jag var orolig att vi skulle känna oss utanför, att det bara är kontorsmänniskor som får vara här. Men det upplever jag inte alls. Vi har även inlett ett fint samarbete med restaurangerna i huset som gör det enkelt att beställa lunch eller fika till möten och där eleverna får studentrabatt. Genom SATS har skolan också fått tillgång till gym och en sporthall som används vid frilufts- eller temadagar. Det finns också plan på att återuppta skolans egna träningspass. Totalt tog det ett år, från beslut till färdig inflytt.

– Men själva flytten genomfördes på bara en vecka. Det är klart att det var jobbigt, det är inget jag skulle göra om nästa år igen, skrattar Marc. Men det var det värt. Nu har vi en modern folkhögskola för framtiden.

I ombyggnationen har mycket material återbrukats. Det vittnar de här fina glaspartierna om.

Om Ursvik Entré

Ursvik Entré invigdes 1992 för banken SEB’s verksamhet och var tidigare känt som Bankhus 90. Fastigheten består av totalt ca 52 000 kvm uthyrbar area. Ursvik Entré ligger i Rissne, Sundbyberg som är Sveriges just nu starkast växande stad. Intill Ursvik Entré finns den växande stadsdelen Stora Ursvik som omfattar planering av fler än 5 000 bostäder och 5 000 arbetsplatser samt kraftigt utbyggd infrastruktur med bland annat Tvärbanan som komplement till tunnelbanan i Rissne och bussar. Med sin närhet till kommunikationer samt byggnadens flexibilitet, storlek och välkända profil, är Ursvik Entré en spännande plats med närservice och restauranger samt liv och rörelse som lockat välkända företag och verksamheter. Det goda geografiska läget och platsens känsla av entreprenörskap, lokal såväl som internationell, har redan attraherat hyresgäster som Sida, Visma, AISAB, Ursviks Vårdcentral, SATS, SL och Co-working operatör med ett 30-tal entreprenörsdrivna företag. Fastigheten har varit i Nordisk Renting’s ägo sedan 2006.

Ytterligare information:
Nordisk Renting: Sophie Svala, kundansvarig Nordisk Renting AB, e-post: sophie.svala@natwest.com Novier: Ebba Granberg, uthyrningschef fastighetsförvaltning, epost: ebba.granberg@novier.se