Senaste nytt

Från finansborg till öppet multikontor

När Bankhus 90 uppfördes i Rissne på 90-talet var ambitionerna höga. SEB ville skapa en modern och säker finansbyggnad som kunde samla bankens verksamhet under ett tak. – När huset skulle genomgå sin transformation och bli Ursvik Entré, en modern multitenant-lösning, krävdes vissa förändringar. Men den grundläggande arkitekturen visade sig vara anmärkningsvärt flexibel, säger Alessandro Ripellino, byggnadens arkitekt.

Alessandro Ripellino, arkitekten bakom Ursvik Entré

– Tänk att en arkitektur som är så unik i sin utformning och gestaltning – specifik för platsen, tiden och beställaren – kan fungera så bra för ett helt nytt uppdrag, säger Alessandro Ripellino och tänker sig tillbaka till 1986. Året då hans dåvarande arbetsgivare, Rosenbergs Arkitekter, vann uppdraget i tuff konkurrens med giganter som White Arkitekter.

Han berättar att ambitionen var att skapa en unik kontorsbyggnad, en jättelik skärm ingen kunde undvika att se – varken från luften eller marken – med tydliga internationella influenser och material av hög kvalitet.

– Från det vitglaserade Höganäskaklet på fasaden ut mot E4:an – för övrigt samma som på Sydney Opera House – ner till byggnadens robusta betongelement, har den här byggnaden byggts för att hålla. Det fina med fasaden är att den speglar ljuset från förbipasserande bilister, vilket skapar en dynamisk upplevelse. 

I sydöst, där huvudentrén ligger, är känslan en helt annan. Här bryts byggnadens massiva struktur upp i mindre enheter, så kallade paviljonger, klädda i ljusbeige klinker och rostfri plåt.

Det vitglaserade kaklet på Ursvik Entrés fasad mot E4:an är av samma typ som pryder Sydney Opera House

Säkerhet likt en linjär lök

Som arkitekt var Alessandro tvungen att ta hänsyn till bankens extremt höga säkerhetskrav och samtidigt skapa en arbetsmiljö som var både funktionell och representativ. 

– Trots husets storlek om cirka 90 000 m2 fanns endast en huvudentré, på den tiden med både kameraövervakning och spärrsystem för att kontrollera flödet av människor. Man kan säga att byggnaden är konstruerad i flera lager av säkerhet, likt en linjär lök. Med det allra heligaste i mitten, bankvalv och datahallar. 

Det tänkta flödet av människor beskriver Alessandro som ett inre blodomlopp, bestående av en 380 meter lång galleria, där möten och interaktioner skulle ske i en ljus och öppen miljö. Men, visionen fick aldrig förverkligas fullt ut. Bankkrisen slog till i början av 90-talet och personalflödet blev mindre än tänkt.

En av de första skisserna som gjordes i samband med arkitekttävlingen 1986

En ikon lever vidare 

Efter 25 år som SEB:s högkvarter har byggnaden genomgått en rejäl transformation för att bli Ursvik Entré – en flexibel och modern fastighet anpassad för många olika verksamheter. 

– Att anpassa ett så säkerhetsfokuserat hus till en modern multitenant-lösning kräver vissa förändringar. Men den grundläggande arkitekturen har visat sig vara anmärkningsvärt flexibel, säger Alessandro.

Sophie Svala, affärsutvecklings- och kommunikationschef hos fastighetsägaren Nordisk Renting, håller med. 

– Trots att fastigheten idag huserar en mängd olika företag är lokalerna oväntat anpassningsbara. Den ursprungliga designen fortsätter att bidra till en trygg och trivsam arbetsmiljö, tack vare det generösa ljusinsläppet i gallerian och den öppna matsalen och eventytan med sina 450 sittplatser.

Sophie berättar att huset har rustats upp med stor respekt för sin arkitektoniska historia. Det här huset är unikt, byggt med otroliga kvaliteter. Vi skräddarsyr en lösning för varje ny hyresgäst, men genomgående tar vi vara på de värden som redan finns. Genomgående ser vi gotländskt kalkstensgolv, synliga limträbalkar och generösa ljusinsläpp från gallerigången och de många innergårdarna.

Handmålad ritning av matsalsbyggnaden som idag används som eventlokal

Häng på, nu skrivs ett nytt kapitel 

I dagsläget är husets gemensamma ytor renoverade, likaså kontorsytorna utmed gallerigången, där väggarna prytts med konst som berättar husets och områdets historia. Hyresgästerna är en dynamisk mix av stora företag, entreprenörer och myndigheter. Alla med möjlighet att hyra den mysiga hörsalen och den stora rotundan, byggd nästan helt i glas, för konferens, event eller fest. 

– Det jag till en början såg som en utmaning, byggnadens läge, slutenhet och höga säkerhetsklass, ser jag idag snarare som fördel. Den här byggnaden kan stängas helt på kort tid, vi har gediget byggda skyddsrum samt två stora paviljonger med eget skalskydd, fortfarande lediga för uthyrning. Vi har också ställverk som inte används, så strömförsörjningskapaciteten är enorm. Läget anses perfekt för många verksamheter, med sin närhet till huvudleder i kombination med många parkeringsplatser, tunnelbana, buss och tvärbana.

Kvällsbild ”I afton dans” över matsalsbyggnaden

På frågan om vad Sophie ser som viktigaste faktorn för husets fortsatta utveckling svarar hon ”människorna”.

– Ett hus behöver människor för att leva. Det är roligt att se hur till exempel en folkskoleverksamhet kan ge så mycket liv och rörelse. Vi ser ju hur allt fler går och tränar i husets gym, kommer till det allmänna luciafirandet och besöker blodbussarna som regelbundet står parkerade utanför entrén. Det är framför allt det här som gör att Bankhus 90 har förvandlats till Ursvik Entré, en öppen och levande plats för framtidens företag. 

– Vi har ett seniort och kapabelt team som kontinuerligt arbetar med att platsen ska utvecklas och fungera optimalt för våra hyresgäster och besökare. Mer information finner ni på hemsidan www.ursvikentre.se. Välkommen på besök!


Om Ursvik Entré

Ursvik Entré invigdes 1992 för banken SEB’s verksamhet och var tidigare känt som Bankhus 90. Fastigheten består av totalt ca 52 000 kvm uthyrbar area. Ursvik Entré ligger i Rissne, Sundbyberg som är Sveriges just nu starkast växande stad. Intill Ursvik Entré finns den växande stadsdelen Stora Ursvik som omfattar planering av fler än 5 000 bostäder och 5 000 arbetsplatser samt kraftigt utbyggd infrastruktur med bland annat Tvärbanan som komplement till tunnelbanan i Rissne och bussar. Med sin närhet till kommunikationer samt byggnadens flexibilitet, storlek och välkända profil, är Ursvik Entré en spännande plats med närservice och restauranger samt liv och rörelse som lockat välkända företag och verksamheter. Det goda geografiska läget och platsens känsla av entreprenörskap, lokal såväl som internationell, har redan attraherat hyresgäster som Sida, Visma, AISAB, Ursviks Vårdcentral, SATS, SL och Co-working operatör med ett 30-tal entreprenörsdrivna företag. Fastigheten har varit i Nordisk Renting’s ägo sedan 2006.